Бахмацька районна рада - офіційний сайт

Головна»Нормативні документи»Регуляторні акти»Проєкт рішення "Про затвердження тарифів" і аналіз регуляторного впливу
Неділя, 12 трав. 2024 - 07:04:30

Проєкт рішення "Про затвердження тарифів" і аналіз регуляторного впливу

 Україна

БАХМАЦЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(_________сесія сьомого скликання)

 

______________ 2020 року                                                                                                                          №_____

м. Бахмач

 

Про затвердження тарифів на платні

медичні послуги комунального некомерційного

підприємства «Бахмацька центральна районна

лікарня» Бахмацької районної ради

Чернігівської області

 

Розглянувши звернення керівників підприємств залізничного транспорту щодо забезпечення працівників підприємств послугою на проходження обов'язкових періодичних медичних оглядів згідно наказів МОЗ № 240 від 29.04.2010 року, № 246 від 21.05.2007, № 280 від 23.07.2002 року у медичних закладах Бахмацького району, клопотання комунального некомерційного підприємства “Бахмацька центральна районна лікарня” щодо впорядкування тарифів на платні медичні послуги (лист №02-44/227 від 07.02.2020), враховуючи постанову Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров'я та вищих медичних навчальних закладах» та рекомендації постійної комісії районної ради з питань соціально-економічного розвитку та комунальної власності, керуючись ст.ст. 43, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада вирішила:

1. Затвердити тарифи на платні медичні послуги комунального некомерційного підприємства «Бахмацька центральна районна лікарня» Бахмацької районної ради Чернігівської області (додаються).

2. Оприлюднити тарифи на платні медичні послуги комунального некомерційного підприємства «Бахмацька центральна районна лікарня» Бахмацької районної ради Чернігівської області на офіційному вебсайті Бахмацької районної ради.

3. Комунальному некомерційному підприємству «Бахмацька центральна районна лікарня» інформувати районну раду про хід виконання рішення щоквартально до 15 числа наступного місяця.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань соціально-економічного розвитку та комунальної власності.

 

Голова районної ради                                                                                                  М.М. Іванюк

 

 

Аналіз регуляторного впливу

 

Назва регуляторного акта: «Про затвердження тарифів на платні медичні послуги комунального некомерційного підприємства «Бахмацька центральна районна лікарня» Бахмацької районної ради Чернігівської області»

Регуляторний орган: Бахмацька районна рада.

Розробник документа: постійна комісія районної ради з питань соціально-економічного розвитку та комунальної власності.

Контактні телефони: (046325) 2-16-09, 2-15-55.

Цей аналіз регуляторного впливу розроблений на виконання та з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері

17 вересня 1996 року “Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров'я та вищих медичних навчальних закладах”, наказів Міністерства охорони здоров'я України від 23.07.2002 року № 280 "Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення” та від 21.05.2007 року №246 “Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій”, наказу Міністерства транспорту і зв'язку України від 29.04.2010 року № 240 “Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій залізничного транспорту, метрополітенів та підприємств міжгалузевого промислового залізничного транспорту України”, наказу Укрзалізниці від 27.06.2007 року № 351-Ц “Про затвердження порядку організації та проведення передрейсових та післярейсових медичних оглядів працівників локомотивних бригад та водіїв транспортних засобів залізниць і підприємств залізничного транспорту”, Статуту комунального некомерційного підприємства “Бахмацька районна лікарня” Бахмацької районної ради Чернігівської області, затвердженого рішенням дванадцять п'ятої сесії Бахмацької районної ради сьомого скликання 18.02.2020 року № 4.

1. Визначення проблеми

Регуляторним актом, вплив якого аналізується, затверджується тарифи на платні медичні послуги комунального некомерційного підприємства, що відповідно до вимог чинного законодавства можуть надаватись медичним закладом. Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 року №1138 “Про затвердження переліку платних послуг, які надаються у державних і комунальних закладах охорони здоров'я та вищих медичних навчальних закладах”, встановлено перелік платних послуг, які можуть надаватися медичними закладами, але законодавчими актами України тарифи на такі платні послуги не встановлені, тому є потреба чіткого визначення тарифів на надання зазначених послуг, оскільки надання таких послуг за власні кошти працівників чи за рахунок коштів комунального некомерційного підприємства призведе до необґрунтованих фінансових витрат, порушення вимог чинного законодавства. Затвердження тарифів обумовлено ще й загальнодержавною концепцією медичної реформи в Україні, відповідно до вимог якої з 1 квітня 2020 року припиняє діяльність КЗ “Бахмацька поліклініка” Бахмацької районної ради Чернігівської області, яка забезпечувала надання послуг працівникам підприємств залізничного транспорту, які розміщені на території Бахмацького району і не тільки, оскільки більшість залізничників проживають за межами району - вони матимуть ряд незручностей (виїзд у м. Конотоп Сумської обл.). Крім вищевказаного, “гроші підуть за пацієнтом” і це вплине на наповнюваність районного бюджету Бахмацького району, тому з метою забезпечення працівників залізничної галузі, зокрема АТ “Укрзалізниця”, якісними медичними послугами на території району, раціонального використання коштів на заходи, пов'язані з виконанням основних функцій комунального підприємства, виникла необхідність прийняття даного проекту рішення.

Формування тарифів здійснено на принципах відшкодування витрат на надання цим закладом платних медичних послуг відповідно до їх собівартості. Зазначений проект передбачає державне регулювання обґрунтованого встановлення тарифів на платні медичні послуги, які надаються КНП “Бахмацька ЦРЛ”, зокрема за проведення медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення, працівників певних категорій, які зайняті на важких роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, працівників певних категорій залізничного транспорту, проведення передрейсових та післярейсових оглядів водіїв транспортних засобів.

2. Цілі правового регулювання

Регуляторний акт регламентує дії, встановлює повноваження та обов'язки, а також визначає шляхи та механізми для забезпечення відшкодування комунальним некомерційним підприємством коштів, затрачених на надання послуг, що відповідно до вимог чинного законодавства можуть надаватись за плату, розрахунок якої здійснено відповідно калькуляції.

 3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення цілей

Перша альтернатива: залишити існуючу ситуацію без змін. Ця альтернатива є неприйнятною, оскільки питання затвердження тарифів на платні медичні послуги комунальному некомерційному підприємству «Бахмацька центральна районна лікарня» і надалі залишатимуться в повній мірі неврегульованими, що може привести у майбутньому до фінансових втрат неефективного і нецільового використання коштів комунальним підприємством, що є неприйнятним. Поряд з цим відсутність тарифів на платні медичні послуги потягне за собою виникнення загрози у ненаданні цих послуг працівникам залізничної галузі на території Бахмацького району через відсутність коштів на їх фінансування.

Друга альтернатива: відмова від регулювання. Дана альтернатива є неприйнятною для органів місцевого самоврядування, оскільки відповідно до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні" врегулювання цих питань належить до компетенції органів самоврядування. Вона також є неприйнятною з причин вже наведених в першій альтернативі.

Третя альтернатива: прийняття запропонованого акта. Ця альтернатива є актуальною та прийнятною, оскільки спрямована на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року “Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров'я та вищих медичних навчальних закладах”, сприяєтиме розширенню бази власних бюджетних надходжень, покриття обґрунтованих витрат на надання медичних платних послуг, а також дозволить вирішити питання щодо проходження медичних оглядів працівниками залізничних підприємств, організацій, виробничих цехів АТ “Укрзалізниця”.

4. Вибір найбільш оптимального альтернативного способу досягнення цілей

Впровадження даного регуляторного акта дасть можливість вирішити усі важливі аспекти проблеми. Ця альтернатива є актуальною та прийнятною, оскільки спрямована на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року “Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров'я та вищих медичних навчальних закладах”, сприяєтиме розширенню бази власних бюджетних надходжень, покриття обґрунтованих витрат на надання медичних платних послуг, а також дозволить вирішити питання щодо проходження медичних оглядів працівниками залізничних підприємств, організацій, виробничих цехів АТ “Укрзалізниця” для стабільного їх функціонування. Дана альтернатива є економічно обгрунтованою, дає змогу забезпечити ефективне та безперебійне надання медичних послуг вищевказаній категорії громадян.

 

5.  Механізми та заходи, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми

У зв'язку з тим, що тарифи на платні медичні послуги, які надаватимуться комунальним некомерційним підприємством «Бахмацька ЦРЛ» Бахмацької районної ради Чернігівської області відповідатиме вимогам чинного законодавства, впровадження даного регуляторного акта забезпечить відшкодування комунальному підприємству коштів, затрачених на надання платних послуг.

Запровадження зазначеного нормативного акта забезпечить високу вірогідність досягнення поставлених цілей. Фактором, що може позитивно вплинути на реалізацію регуляторного акта, є забезпечення задоволення потреб споживачів послуг. Введення в дію рішення про затвердження тарифів вирішить питання щодо проходження медичних оглядів працівниками залізничних підприємств, організацій, виробничих цехів АТ “Укрзалізниця” для стабільного їх функціонування. Лікарня забезпечить покриття потреб, які не забезпечені або частково забезпечені асигнуваннями, за рахунок платних медичних послуг, які будуть надаватися фізичним та юридичним особам. Контроль за додержанням вимог регуляторного акта в частині дотримання державної дисципліни цін, правомірності формування, встановлення та застосування тарифів, додержання вимог законодавства про захист економічної конкуренції здійснюється відповідно до наданих повноважень органами місцевого самоврядування. Вирішення проблеми проходження медичних оглядів працівниками АТ “Укрзалізниця”, що будуть надаватися КНП “Бахмацька ЦРЛ”, пропонується розв'язати шляхом встановлення на зазначені послуги економічно обґрунтованих тарифів згідно з вимогами чинного законодавства. У зв'язку з відсутністю у сфері охорони здоров'я методики визначення вартості платних послуг базою для визначення ціни послуги є розрахунок витрат, пов'язаних з безпосереднім наданням цих послуг.

Основними складовими собівартості послуг є заробітна плата основного медичного персоналу, нарахування на заробітну плату, матеріали, накладні витрати, комунальні витрати, інше. Дані витрати розраховані згідно норм законодавства України (додаються).

1. Калькуляція вартості послуг при проведенні медичних оглядів працівників (додаток 1).

2. Калькуляція вартості передрейсових та післярейсових медичних оглядів (додаток 2).

 

6. Оцінка виконання вимог регуляторного акта

Проект регуляторного акта визначає тарифи на платні медичні послуги, які надаватимуться комунальним некомерційним підприємством «Бахмацька центральна районна лікарня» Бахмацької районної ради Чернігівської області.

Визначення очікуваних результатів для:

- КНП “Бахмацька ЦРЛ” - збільшення фінансових надходжень, збереження та покращення матеріально-технічного та санітарного стану лікарні, удосконалення матеріально-технічної бази закладу;

- для районної ради - дотримання вимог діючого законодавства стосовно процедури прийняття регуляторного акта, виконання повноважень щодо регулювання цін/ тарифів;

- для працівників залізничних підприємств, організацій, виробничих цехів АТ “Укрзалізниця” - прозорість забезпечення економічно обгрунтованого рівня тарифів, участь у обговоренні проекту регуляторного акта, надання пропозицій та зауважень.

 

7. Строк дії

Строк дії даного регуляторного акта не обмежений. У разі виникнення необхідності до нього можуть вноситись зміни та доповнення.

 

8. Показники результативності регуляторного акта

Показниками результативності регуляторного акта є :

- кількість звернень про порушення законодавчої бази при здійсненні платних медичних послуг;

- зростання обсягу надходжень від платних послуг;

- рівень відшкодування тарифами собівартості надання вищезазначених послуг;

- розвиток матеріально-технічної бази закладу.

У процесі впровадження та дії регуляторного акта будуть вивчатись показники надходжень коштів за надані платні медичні послуги, які надаватимуться комунальним некомерційним підприємством «Бахмацька центральна районна лікарня» Бахмацької районної ради Чернігівської області по звітності комунального підприємства щодо надходження коштів за надання платних медичних послуг та здійснення порівняльного аналізу.

 

9. Заходи з відстеження результативності акта

Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюється до набрання ним чинності.

Повторне відстеження буде здійснене через два роки після набуття чинності регуляторного акта.

Періодичні відстеження будуть здійснюватись раз на три роки з метою подальшого удосконалення рішення районної ради.

Виконавець відстеження результативності – відділ комунального майна виконавчого апарату районної ради. У разі виявлення неврегульованих та проблемних питань вони будуть усунені шляхом внесення відповідних змін і доповнень.

Проект регуляторного акта оприлюднено на офіційному веб-сайті Бахмацької районної ради 20 лютого 2020 року.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються постійною комісією Бахмацької районної ради з питань соціально-економічного розвитку та комунальної власності, виконавчим апаратом районної ради до 23 березня 2020 року за адресою: 16500, Чернігівська обл., м. Бахмач, вул. Соборності, 42,

тел. 0(4635)2-16-09, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

Постійна комісія районної ради з питань

соціально-економічного розвитку та

комунальної власності

 

 


Анонси

Дмитрівська селищна рада оголошує конкурс на заміщення вакантної посади начальника бухгалтерського о…

Дмитрівська селищна рада оголошує конкурс на заміщення вакантної посади начальника бухгалтерського обліку та звітності-головний бухгалтер Дмитрівської селищної ради.  Вимоги до кандидатів: осві... Далі...

11 груд. 2020, 14.54

Дмитрівська селищна рада оголошує конкурс на заміщення вакантної посади спеціаліста відділу земельни…

Дмитрівська селищна рада оголошує конкурс на заміщення вакантної посади спеціаліста відділу земельних відносин, комунального майна та житлово-комунального господарства Дмитрівської селищної ради. ... Далі...

11 груд. 2020, 14.52

Дмитрівська селищна рада оголошує конкурс на заміщення вакантної посади спеціаліста відділу освіти Д…

Дмитрівська селищна рада оголошує конкурс на заміщення вакантної посади спеціаліста відділу освіти Дмитрівської селищної ради.  Вимоги до кандидатів: освіта вища, за освітньо-кваліфікаційним рі... Далі...

11 груд. 2020, 14.49

Архів анонсів

Вітання

Записи відсутні!

Всі вітання

Виправлення помилок

Якщо ви знайшли помилку на сайті, будь-ласка виділіть її та натисніть сполучення клавіш, Ctrl+Enter.

Система Orphus